Ateliere protejate, Mediaș

Mediaș, județul Sibiu

Rezistență: Optimal Structures
Instalații: DAS Engineering

Beneficiar: Asociația Phoenix-Speranța
Management de proiect: Habitat for Humanity Romania
Execuție: MIM Construct

Fotografii: Cosmin Dragomir

Suprafață desfășurată: 2005 m²
Proiectat: 2016-2017
Executat: 2017-2018

Faze: concept (DALI), DTAC, PTh, DE, asistență tehnică
Status: executat

Echipa de proiectare: Adrian Pop, Anca-Maria Pop
Fotografii: Cosmin Dragomir

Clădirea dată face parte din ansamblul Şcolii de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia", din Mediaș, zonă denumită local, pe scurt, „la Aviație”. Tema de proiectare a cerut reabilitarea clădirii existente și realizarea unor ateliere protejate care vor deservi activitatea de imprimare, ambalare și realizare suveniruri, respectiv funcțiunile complementare (asistență psihologică, testarea abilităților, cursuri de formare profesională, administrativ etc.).

Clădirea e situată intr-un sit foarte special. Am vrut să arătăm că nu e nevoie să demolăm clădirile existente pentru a face loc altora noi, cum a inceput să se intâmple, cu sediul Apelor Târnavei, ci să demonstrăm că regenerarea ansamblului se poate face evocând clădirile existente, punându-le in valoarea povestea și prezența lor și, dacă e necesar, adăugând gesturi subtile care aduc un aer proaspăt ansamblului și clădirilor și răspund nevoilor actuale.

O primă decizie a fost mutarea accesului principal, deoarece pe latura vestică era inghesuit, suprapunându-se peste trotuar și neavând loc pentru o rampă necesară accesului persoanelor cu handicap locomotor. Am preferat latura sudică și pentru spațiul de primire mai amplu, unde am plantat un copac, liquidambar, care in funcție de anotimp va fi verde, galben, portococaliu sau roșu, am montat rasteluri pentru biciclete și o bancă incastrată in parapetul accesului. Intrândul curbat al accesului este un detaliu specific ansamblului Aviației, intâlnit la alte două clădiri.

Deși nu se cerea prin tema de proiectare, am propus și susținut funcționalizarea podurilor. In corpul A (cel inalt) am pregătit o compartimentare pentru locuire de serviciu, care se va realiza ulterior de către beneficiar, iar in corpul B am realizat un spațiu multifuncțional, care poate răspunde nevoilor viitoare ale beneficiarului (de exemplu creșterea plantelor) sau poate primi activitatea de croitorie, pe care beneficiarul o practică in prezent intr-un alt sediu. Spațiul multifuncțional este continuat cu o amplă terasă, acoperită cu o pergolă metalică și mărginită cu 5 mari jardiniere, din care momentanul finalizării lucrărilor de execuție au fost plantate specii cățărătoare. Jardinierele vor mai susține și alte specii de plante.

Beneficiind de lumina din spațiul multifuncțional, in special de apropierea de ferestrele acestuia dinspre terase, am introdus 3 luminatoare care duc lumina in holul parterului, cu dublu tract, fără ferestre spre exterior, respectiv in centrul zonelor de producție de la parter, aducând lumină naturală acolo unde altfel ar fi lipsit cel mai mult.

Publicații:
Cărți               „Noii industriași, creativii”, Editura PostModernism Museum, 2017
Reviste           Zeppelin nr. 151 (septembrie - noiembrie 2018)