Casa părinților

Cluj-Napoca

Rezistență: SDC Proiect
Instalații: Grad Instal

Beneficiar: Asociația Umanitară „Alexandru Damian” și Direcția de Asistență Socială Cluj-Napoca

Suprafață desfășurată: 1.000 m²
Proiectat: 2019

Echipa de proiectare: Adrian Pop, Bogdan Simionescu
Machetă: Rafaela Grațieș și Andrei Szasz

Casa Părinților este casa familiilor care vin in Cluj cu copii lor pentru tratament oncoloic. Aici vor avea parte de camere individuale, dar mai ales de un amplu spațiu comun, unde se pot incuraja reciproc și pot să-și regăsească forțele necesare luptei cu cancerul.

Terenul, oferit de Primăria Cluj-Napoca, se află pe strada Republicii nr. 43, foarte aproape de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”. Parcela impune retrageri pe toate laturile, spre nord, est și vest având construcții învecinate și o alee de servitute, iar spre vest, spre stradă, există copaci maturi pe care ne dorim să-i păstrăm. Rezultă un volum compact, cu o suprafață a etajelor cât mai mică și un parter extins, aspect care rezultă și din dorința de a asigura 10 camere care să aibă un minim necesar, insă toate dotările să fie la parter și parțial la etajul 1, in zona comună, incurajând altfel pe cei care stau temporar in Casa Părinților să interacționeze cu persoane care trec prin situații similare și să lupte împreun cu dificultățile pe care le intâmpină.

Am optat pentru păstrarea celor 4 locuri de parcare la sol, pentru un acces auto direct și pentru a evita rampe de acces spre subsol, care ar fi ocupat mult spațiu. Accesul pietonal se realizează din aceeași alee sau, secundar, din zona parcării. Întreaga clădire este accesibilă pentru persoane cu dizabilități locomotorii. Accesele pietonale sunt la nivel, fără praguri, în casa scării există lift care leagă parterul cu toate etajele și cu subsolul, iar diferența de 3 trepte dintre locul de luat masa și bucătărie e compensată de o rampă, poziționată în camera de zi.

Parterul găzduiește spațiile comune, locurile cele mai importante ale casei: o bucătărie mare, cu o fereastră lungă spre stradă, cu mai multe locuri de gătit și o masă mare. Există, de asemenea, și alte mese, pentru cei care au nevoie de puțină intimitate. În exterior e un alt loc de luat masa, cu un blat pentru gătit. Anfilada de spații continuă spre zona de zi, mobilată cu mese pentru diferite activități, bibliotecă, loc de joacă, fotolii și canapele, și se continuă pe verticală cu o supantă, accesibilă din podestul dintre parter și etajul 1. In această supantă e prevăzută o mediatecă, cu computere pentru acces la internet. In camera de zi, in fața supantei, e locul mai inalt în care ne imaginăm că va fi poziționat bradul de Crăciun, ca în ilustrarea camerei de zi.

Jumătate din etajul 1 este destinat cabinetului psihologic și unei săli pentru diverse evenimente (ședințe, cursuri, gimnastică etc.). În cealaltă jumătate a etajului 1, la etajul 2 și în mansardă se află 10 camere, fiecare având un dulap pentru haine, baie și o cameră în care încap un pat dublu, un pat simplu suprapus și un mic birou, având posibilitatea să găzduiască o familie de 4 persoane.

Casa Părinților este CASA familiilor unite împotriva cancerului. Casa departe de casă, unde viața continuă, și care aduce normalitatea atât de necesară în acele momente grele. Locul unde părinți, bunici, frați și surori luptă împreună și se ajută reciproc pe drumul încercării lor.